Geert Wilders wil weer politiek met inhoud

Als iets mij opviel aan het tv interview dat Geert Wilders gaf aan Rick Nieman, was het wel dat Wilders door de clichévragen van Nieman heen wist te breken om een verhaal met inhoud over het voetlicht te brengen.

Als iets mij opviel aan het tv interview dat Geert Wilders gaf aan Rick Nieman, was het wel dat Wilders door de clichévragen van Nieman heen wist te breken om een verhaal met inhoud over het voetlicht te brengen.

Nederlandse verkiezingen gaan nooit over inhoud. Het is geleuter over miljarden zus en miljarden zo en wie met wie wel of niet wil regeren, over imago, over al die dingen waar het de Nederlandse kiezers helemaal niet om gaat.

Nederlandse kiezers interesseert het geen moer hoe het CPB de cijfertjes doorberekend heeft. Die willen een grote visie horen over waar we staan in de wereld, waar we heen gaan, wie we zijn en wat de wegen zijn die we kunnen bewandelen.

Het is nu Rutte tegenover Wilders.

Rutte is de politicus zonder inhoud die met iedere wind meewaait. Die al verkondigd heeft dat hij geen visie heeft en dat hem dat ook helemaal niet interesseert. Die bij de vorige verkiezingen de mensen dingetjes beloofde, die beloften niet nakwam, toen sorry zei en nu weer dingetjes belooft, ervan uitgaand dat mensen geen geheugen hebben en als drukpoppetjes op consumptie impulsen reageren.

Wilders heeft wel een visie. Hij gaf aan tegenover Rick Nieman dat hij die nog op een postzegel zou kunnen doorgeven. Zo duidelijk.

Nederland moet weer ons land worden.

De islam is erger dan het nazisme.

Stop de massamigratie.

Inderdaad, een postzegel. Stem je op Wilders, dan stem je op deze dingen. Vind je dat dit niet de problemen zijn waar het om draait, stem dan ergens anders op. Of beter nog: Maak maar eens duidelijk waarom dit niet de problemen zouden zijn waar we nu mee te maken zouden hebben. Ga de discussie aan. Verdiep je in de islam. Verdiep je in de bevolkingsexplosie van Afrika, en de achtergronden daarbij. Verdiep je in de omvolking die het gevolg is van de aanhoudende massamigratie. Verdiep je in het belang om weer een volk te kunnen worden en onszelf te hervinden in een gemeenschap.

Vind je dat er allemaal niet toe doen, beargumenteer dat dan. Maar stop met de domme hysterie. En stop met het geloven in cadeautjes van politici. En stop met het zeuren over details als je zelf niet aan kunt geven wat de hoofdlijnen zijn.

Tja. Het kan inderdaad op een postzegel.

Door Joost Niemoller